top of page

Alle touwtjes zelf in handen houden


Sommige kinderen vinden het moeilijk om anderen te gehoorzamen. Zij gaan regelmatig in discussie en doen vaak niet wat volwassenen van hen vragen. Wanneer er iets gebeurt, is het ook altijd de schuld van een ander. Een grote kans dat dit alles regelmatig voor strijd zorgt, zowel thuis met gezinsleden als op school met leeftijdsgenootjes of de juf.


Het ene kind heeft meer temperament dan het andere kind. Een temperamentvol kind bepaalt dingen zelf en op zijn eigen manier. Hij heeft vooraf een plan bedacht en zo moet het gebeuren. Andere kinderen mogen best meedoen, maar alleen op zijn manier. Lukt dat niet, wordt dit niet geaccepteerd en kunnen emoties hoog oplopen.


Toch hoeft het hebben van een sterke eigen wil niet alleen maar negatief te zijn. Kinderen met een sterke eigen wil weten goed wat zij willen en zijn gedreven om dit te bereiken. Ze zetten door, houden vast aan hun plan en geven niet zomaar op. Grote kans dat juist deze kinderen veel voor elkaar krijgen.


Als ouder kan het begeleiden van een kind met veel temperament best een uitdaging zijn. Hoe kun je er als ouder voor zorgen dat jouw kind zijn temperament op een positieve manier inzet?


Allereerst is het belangrijk om een machtsstrijd te voorkomen. Dit betekent niet dat je jouw kind altijd maar zijn zin moet geven. Kinderen met een sterke eigen wil hebben de behoefte om mee te denken, mee te beslissen en hun mening te geven. Wees oprecht geïnteresseerd in jouw kind wanneer je merkt dat hij het ergens niet mee eens is of een ander plan heeft bedacht. Kijk naar je kind, luister naar de gevoelens van jouw kind en laat jouw kind vertellen wat hij in zijn hoofd heeft. Spreek met jouw kind, niet over jouw kind! Ga daarom ook niet recht tegenover jouw kind staan, maar juist naast elkaar, op ooghoogte. Laat deze kinderen zelf meedenken en kom samen tot een oplossing. Komen jullie er samen niet uit en lopen de emoties hoog op? Wees een machtsstrijd voor door even een time-out in te lassen. Geef bij jouw kind aan dat je niet boos bent maar dat het goed is om allebei eerst weer even rustig te worden voordat jullie verder praten. Ga verder niet in gesprek en wacht echt tot de emoties bij jullie allebei weer zijn gezakt.


Kinderen met veel temperament hebben behoefte aan een consequente opvoeding. Ouders die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Belangrijk is om hierbij wel rechtvaardig te zijn en te blijven. Juist deze kinderen kunnen er niet tegen wanneer het in hun ogen niet eerlijk gaat.


En dan misschien wel het allerbelangrijkste advies, kijk waar jouw kind wel zelf keuzes kan maken! Het maken van eigen keuzes is voor deze kinderen een van de belangrijkste basisbehoeften. Het bieden van een eigen keuze hoeft niet altijd iets groots te zijn. Het kan voor deze kinderen al genoeg zijn om binnen jouw kader te kunnen kiezen voor twee verschillende opties.


De belangrijkste tips op een rij:

  • Laat deze kinderen meedenken, meebeslissen en hun mening vertellen.

  • Wees oprecht geïnteresseerd in wat jouw kind te zeggen heeft.

  • Spreek met jouw kind, naast elkaar op ooghoogte.

  • Voorkom dat een gesprek veranderd in een machtsstrijd met hoge emoties

  • Wees consequent maar wel rechtvaardig

  • Laat jouw kind eigen keuzes maken 

Heeft u verder nog vragen over het omgaan met kinderen die graag zelf de touwtjes in handen houden? Neem gerust contact met mij op!


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?