top of page

Blijf positief


Afgelopen dinsdag hebben we te horen gekregen dat we voorlopig nog in deze ‘intelligente lockdown’ blijven. Ondanks het feit dat dit bericht niet geheel onverwachts kwam, merkte ik toch dat dit iets met mij deed. Nog langer deze manier van onderwijs, geen ‘echt’ contact met mijn fijne klas en ook het coachen van kinderen die dit juist zo nodig hebben laat nu nog even op zich wachten.


Waarschijnlijk zullen veel mensen de negatieve gevoelens rondom dit alles met mij delen. Het is lastig om in deze tijd nog te kijken naar de positieve dingen. Alle leuke activiteiten, onze plannen en ideeën blijven we voorlopig nog even voor ons uitschuiven. Toch is het belangrijk om deze negatieve gedachten om te zetten in iets positiefs. Jouw gedachten bepalen namelijk hoe jij je voelt en dit is net zo bij kinderen. Daar komt bij dat kinderen graag aan het beeld van hun ouders willen voldoen. Wanneer jij veel negatieve gedachten hebt, zullen jouw kinderen dit automatisch overnemen. Het gevolg hiervan is dat deze negatieve gedachten zorgen voor negatieve gevoelens, zowel bij jezelf als bij jouw kinderen.


Hoe zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten?


Vertel kinderen dat er twee verschillende gedachten zijn. Rode (negatieve) gedachten die ervoor zorgen dat je je niet fijn voelt, en groene (positieve gedachten). Ga samen in gesprek over de gedachten die er op dit moment bij jouw kind spelen. Schrijf deze gedachten samen op en maak hierbij onderscheid tussen rode en groene gedachten. Schrijf negatieve gedachten ook echt in het rood en positieve gedachten in het groen. Probeer samen de rode gedachten om te zetten in groene gedachten, bijvoorbeeld:


‘Het lukt mij toch niet’ - ‘Ik ga het proberen’

Soms kan het gebeuren dat jouw kind in deze tijd steeds tegen dezelfde rode gedachten aanloopt. Bijvoorbeeld wanneer bepaalde vakken binnen het thuisonderwijs frustratie oproepen. Het kan helpend zijn om samen een aantal groene gedachten over juist dat vak op papier te zetten. Bewaar deze groene gedachten en pak deze gedachten er steeds even bij voordat jullie samen aan de slag gaan. Positieve gedachten kunnen voorkomen dat jouw kind op het moment dat jullie met het vak aan de slag gaan, gefrustreerd reageert.


Als laatste wil ik jullie graag een tip geven om de dag op een positieve manier af te sluiten. Ga naar de winkel en zoek samen een ‘speciaal’ boekje of schrift wat jouw kind heel mooi vindt. In de tijd van deze lockdown is het misschien verstandiger om in jullie eigen huis te zoeken naar een mooi boekje of schrift. Dit boekje is speciaal voor de positieve dingen van elke dag. Aan het eind van elke dag, voordat jouw zoon of dochter gaat slapen, schrijven jullie hier samen drie positieve gedachten in over die dag. Waar is jouw kind trots op? Waar heeft hij van genoten? Wat was er fijn vandaag? Door hier samen een moment van te maken, staat jouw kind bewust stil bij deze positieve gedachten. Ook stimuleert het om gedurende dag alvast te zoeken naar positieve momenten om ‘s avonds samen op te schrijven. Het gevolg hiervan is deze positieve gedachten steeds meer en steeds bewuster aanwezig zijn wat een positieve kijk op het leven stimuleert.18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?

bottom of page