Dat lukt mij nooit!
Bijgewerkt op: 19 okt. 2019

Ieder kind is bang om te falen. Bij de meeste kinderen zorgt gezonde spanning ervoor dat zij beter kunnen presteren. Deze spanning is nodig zodat kinderen zichzelf klaar kunnen maken voor een bijzondere prestatie. Er zijn ook kinderen waarbij de spanning zo groot is dat zij blokkeren en bang zijn voor mislukkingen. Zij schatten de kans om te mislukken veel hoger in als de kans dat het goed gaat. Dit wordt ook wel faalangst genoemd.
Bij faalangst maakt het lichaam op de verkeerde momenten adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat alle aandacht naar het 'overleven' gaat waardoor het deel van de hersenen waar de informatie ligt opgeslagen, blokkeert. Kinderen met faalangst hebben vaak een negatief zelfbeeld en allerlei negatieve gedachten over zichzelf. Bij een succeservaringen schrijven zij dit toe aan het hebben van geluk, niet aan de eigen inzet. Faalangst kan gepaard gaan met allerlei lichamelijk klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, zweten en snelle ademhaling en hardkloppingen.
Wat kun jij doen bij faalangst?
Help jouw kind om een positiever beeld van zichzelf te krijgen en stimuleer het zelfvertrouwen van je kind. Geef veel complimenten maar richt deze op het proces, niet op het eindresultaat. Zet negatieve gedachten van je kind om in positieve gedachten, bijvoorbeeld "Ik probeer" in plaats van "Dat lukt mij nooit''. Help jouw kind om zijn talenten en ontwikkelpunten te ontdekken en leer hem of haar hiermee om te gaan. Help je kind om problemen te relativeren en ga niet mee in het idee dat het toch niet zal lukken. Stimuleer je kind om nieuwe uitdagingen aan te gaan, het ontwijken van situaties vergroot de angst alleen maar. Help je kind om spannende situaties stap voor stap aan te pakken. Verwacht kleine stapjes en geef hierbij steeds aan wat jouw kind al goed kan en waar nog verbeterpunten liggen. Neem niet teveel uit handen maar leer je kind hoe het zelf iets aan kan pakken. Wanneer iets lukt, laat je kind zien dat dit het resultaat is van zijn of haar eigen inzet. Geef je kind opdrachten waarvan je zeker weet dat jouw kind deze opdrachten aankan, zo ervaart het kind succes.
Het allerbelangrijkste is dat jij jouw kind het gevoel dat hij of zij' ertoe doet', ongeacht zijn prestaties. Laat merken dat je vertrouwen in hem of haar hebt!
Heeft u na het lezen van dit artikel vragen over het omgaan met faalangstig gedrag? Neem dan gerust contact met mij op!