top of page

De invloed van YouTube'Ik heb echt geen zin meer om naar school te gaan. Ik wil de hele dag leuke dingen doen en nooit meer leren' aldus een jongen van acht jaar oud. Ik vroeg hem hoe hij dit aan wilde gaan pakken. 'Nou gewoon, dan film ik wat ik doe en dat zet ik dan op YouTube en dat word ik rijk. Enzo Knol die is dat ook en die is gewoon gestopt met school'.


Vroeger werden kinderen opgevoed met de boodschap dat zij hun beste moesten doen op school om later succesvol te worden. Je moet goed kunnen leren en een goed stel hersens hebben, wil je later veel geld verdienen. Toen ik jong was, veranderde er al iets. Mij is altijd geleerd dat ik alles kan worden wat ik wil, zolang ik er maar hard genoeg voor werk en er met de volle 100 procent voor ga. 'Waar een wil is, is een weg' zei mijn vader altijd.


Kinderen van nu krijgen die wijze lessen niet altijd meer van hun ouders. YouTube staat vol met jongvolwassenen die het helemaal gemaakt hebben in het leven. Ze zijn succesvol, hebben vaak een leuk zakcentje en delen hun leven graag met de buitenwereld. Veel van deze 'YouTubers', hebben hier zelf keihard voor gewerkt. Ze zijn gestopt met hun school en hebben alles gelaten om zich te kunnen focussen op het maken van video's. En met succes, want als ik de kinderen moet geloven, rijden ze rond in auto's die meer waard zijn dan menig huis.


De kinderen van nu groeien dus op met het beeld dat school niet belangrijk is. Dat je rijk en succesvol kunt worden, zonder je best te doen op school. We kunnen hier hard tegenaan blijven schoppen en kinderen vertellen dat school echt op nummer een moet blijven staan. Maar heeft dit wel effect als kinderen op hun schermen toch echt wat anders horen en zien?


We kunnen er maar beter gebruik van maken. Kinderen vertellen dat je ook moet kunnen lezen, als je video's op Youtube gaat plaatsen. Dat het belangrijk is om woorden juist te kunnen spellen, als je later succesvolle samenwerkingen aan wilt gaan met grote bedrijven. Dat je moet kunnen rekenen, zodat je weet hoeveel je met een video verdient en de digitale tijden moet weten om je video op het juiste moment in te plannen.


Laten we kinderen vooral niet vertellen dat er misschien maar een kind uit het hele dorp succesvol gaat worden op YouTube. Neem de wijze raad van deze YouTubers over en vertel jouw kind dat alles mogelijk is, zolang je de juiste mensen om je heen hebt, er hard voor werkt er zelf in gelooft.


 

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?

bottom of page