De kracht van probleemgedrag

Regelmatig spreek ik ouders of leerkrachten die aangeven dat kinderen problemen hebben. Een meisje dat niet naar school durft als er een toets gemaakt moet worden, een jongen die bang is voor het monster onder zijn bed, dat ene jongetje dat direct agressief of het meisje dat altijd maar de clown uithangt in de klas. Als ouder wil je niets liever dan dat zo'n probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat deze problemen ook voordelen kunnen hebben voor kinderen?
Wat levert een probleem dan op?
Stel je eens voor dat jouw dochter er ontzettend tegenop ziet om die ene toets te maken. Ze heeft er slecht van geslapen en klaagt over buikpijn. Natuurlijk raakt dit jou als ouder en je besluit haar een dagje thuis te houden. Fijn! Ontspanning, een dagje vrij en in ieder geval geen toets. Misschien besluit de leerkracht zelfs wel dat ze de toets niet hoeft te maken, weer een opluchting en ruimte voor ontspanning!
En dan het jongetje met het monster onder zijn bed. Hij is er zo van geschrokken, laat hem nog maar even beneden blijven, even wat drinken of lekker tussen papa en mama in slapen. Wat een fijn gevoel moet dat zijn!
Wist je trouwens dat het agressieve jongetje altijd zijn zin krijgt? Leeftijdsgenootjes gaan de strijd uit de weg en zijn soms een beetje bang voor hem. En zelfs ouders en de leerkracht proberen het agressieve gedrag te voorkomen door dit jongetje net iets vaker zijn gang te laten gaan. Heerlijk toch, altijd je eigen ding kunnen doen?
Of het clowneske meisje in de klas. Ze mist misschien wel de helft van de uitleg maar ze heeft altijd vriendjes en vriendinnetjes om zich heen. De kinderen in haar klas of uit haar straat vinden haar geweldig. Ze is nooit alleen en heeft altijd iemand om mee te spelen!
Zou jij je gedrag veranderen als het jou succes oplevert?
Als we problemen echt willen oplossen dan moeten we dus gaan kijken naar de voordelen die het probleem een kind oplevert.
Hoe kan het meisje met de angst voor toetsen toch de ontspanning ervaren als er een toets gemaakt moet worden?
Hoe kan de jongen met het monster onder zijn bed toch de aandacht en de extra tijd met papa en mama krijgen zonder dit monster onder zijn bed?
Hoe kan het agressieve jongetje duidelijk maken wat hij wil zonder agressief te worden?
Hoe kan het clowneske meisje haar vriendschappen behouden zonder constant de storende factor te zijn in de klas?
Samen met het kind zoek je naar een manier om de voordelen te behouden maar het gedrag of de situatie die hieraan voorafgaand om te zetten in iets positiefs. Voordelen van een probleem zijn helemaal niet erg, ze geven eigenlijk de behoefte van een kind aan en openen de weg naar een oplossing.