De welverdiende zomervakantie!


De afgelopen periode is voor veel van ons alles behalve ontspannen geweest. Het Corona-virus heeft in veel gezinnen voor heel wat opschudding gezorgd. Vrij plotseling kregen ouders te maken met het vervullen van verschillende rollen op dezelfde plaats binnen hetzelfde tijdstip. En ook voor de kinderen was het niet altijd makkelijk om thuis met het schoolwerk aan de slag te gaan. Gelukkig kwam er de laatste weken groen licht om eindelijk weer samen naar school te gaan. Maar ook deze periode is niet altijd ontspannen geweest. Je plekje in de groep weer moeten vinden, sociale contacten met leeftijdsgenootjes weer opbouwen en dan ook nog even een paar weken keihard knallen met de leerstof om iedereen klaar te stomen voor het aankomende schooljaar. Petje af, voor onze kinderen!


Voordelen van de zomervakantie

En dan staat eindelijk de welverdiende zomervakantie voor de deur. Voor kinderen is het heerlijk om even niets te moeten. Even geen verplichtingen en kunnen doen en laten waar je zin in hebt. Je bed uit rollen zonder plan en zien wat de dag komt brengen. Een heerlijk moment voor kinderen om de wereld te onderzoeken en ontdekken op eigen tempo. Jezelf ontwikkelen zonder alle prikkels en verplichtingen van het dagelijks leven.


Veel kinderen maken juist in de vakantieperiode een grote sprong in hun ontwikkeling. Sociaal-emotioneel worden ze sterker. De vele sociale contacten zorgen voor allerlei oefenmomenten met de sociale vaardigheden. Ook fysiek ontwikkelen kinderen zich razendsnel in een vakantie. Er is veel tijd en ruimte voor spel, bewegingen en lichamelijke uitdaging.


Zo houd je de vakantie leuk!

Aan het begin van de vakantie moeten kinderen vaak even wennen aan een nieuw ritme. De structuur van school, sportverenigingen of clubjes valt weg. De stap van alles naar helemaal niets is voor sommige kinderen erg groot. Probeer daarom samen met de kinderen een dagplanning te maken en geef hierbij duidelijk aan wat je die dag van jouw kind verwacht. Een dagplanning geeft structuur en wanneer je afspraken maakt zorgt dit voor duidelijkheid en voorkom je onnodige discussies.


Voor sommige kinderen kan het fijn zijn om de vakantie te plannen. Maak per week een overzicht en plan een aantal kleine en grote activiteiten in. Zorg hierbij ook voor een aantal rustdagen, zodat er tijd en ruimte is om weer even op te laden. Verdeel activiteiten over de hele vakantie, zodat er ook nog activiteiten zijn om naar uit te kijken.


Hierbij wil ik iedereen een fijne vakantie wensen. Geniet van en met elkaar en neem de tijd voor ontspanning zodat iedereen over zes weken weer klaar is voor een nieuwe start! En lopen jullie tegen bepaalde zaken aan wat betreft het gedrag van jullie kind? Neem gerust even contact met mij op!


24 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Contact

Uniek

Dorpsstraat 256, 1713HR Obdam

Website: www.uniek-gedrag.nl

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

2020 Uniek © Alle rechten voorbehouden