top of page

De welverdiende zomervakantie!


Het afgelopen schooljaar is wederom een bijzonder jaar geweest. Het Corona-virus heeft ons nog lang in zijn greep gehouden. Weer kregen ouders te maken met alle verschillende rollen die zij moesten vervullen in het leven van hun kinderen. En ook voor de kinderen waren er periodes dat zij wederom thuis met hun schoolwerk aan de slag moesten.

Gelukkig kwam er de laatste weken positief nieuws en mochten we steeds meer activiteiten ondernemen. Laten we hopen op een zomer vol ontspanning, plezier en zonder beperkingen.


Voordelen van de zomervakantie

En dan staat nu de welverdiende zomervakantie voor de deur. Voor kinderen is het heerlijk om even niets te moeten. Even geen verplichtingen en kunnen doen en laten waar je zin in hebt. Je bed uit rollen zonder plan en zien wat de dag komt brengen. Een heerlijk moment voor kinderen om de wereld te onderzoeken en ontdekken op eigen tempo. Jezelf ontwikkelen zonder alle prikkels en verplichtingen van het dagelijks leven.


Veel kinderen maken juist in de vakantieperiode een grote sprong in hun ontwikkeling. Sociaal-emotioneel worden ze sterker. De vele sociale contacten zorgen voor allerlei oefenmomenten met de sociale vaardigheden. Ook fysiek ontwikkelen kinderen zich razendsnel in een vakantie. Er is veel tijd en ruimte voor spel, bewegingen en lichamelijke uitdaging.


Zo houd je de vakantie leuk!

Aan het begin van de vakantie moeten kinderen vaak even wennen aan een nieuw ritme. De structuur van school, sportverenigingen of clubjes valt weg. De stap van alles naar helemaal niets is voor sommige kinderen erg groot. Probeer daarom samen met de kinderen een dagplanning te maken en geef hierbij duidelijk aan wat je die dag van jouw kind verwacht. Een dagplanning geeft structuur en wanneer je afspraken maakt zorgt dit voor duidelijkheid en voorkom je onnodige discussies.


Voor sommige kinderen kan het fijn zijn om de vakantie te plannen. Maak per week een overzicht en plan een aantal kleine en grote activiteiten in. Zorg hierbij ook voor een aantal rustdagen, zodat er tijd en ruimte is om weer even op te laden. Verdeel activiteiten over de hele vakantie, zodat er ook nog activiteiten zijn om naar uit te kijken.


Hierbij wil ik iedereen een fijne vakantie wensen. Geniet van en met elkaar en neem de tijd voor ontspanning zodat iedereen over zes weken weer klaar is voor een nieuwe start! En lopen jullie tegen bepaalde zaken aan wat betreft het gedrag van jullie kind? Neem gerust even contact met mij op!
 


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?

bottom of page