Denkbeeldige vriendjes

Ongeveer vijfenzestig procent van alle kinderen heeft tijdens de jeugd een denkbeeldig vriendje. Een denkbeeldig vriendje kan verschillende functies hebben:
Het vriendje kan gebruikt worden als iemand die straf op zich kan nemen
Sommige kinderen vinden het te moeilijk om direct een bestraffende reactie van een ander te accepteren. In plaats daarvan geeft het kind zijn vriendje de schuld en spreekt hem bestraffend toe. Dit komt vaker voor bij kinderen met een zwak zelfvertrouwen. Deze kinderen trekken zich de straf zo aan dat zij deze niet direct kunnen accepteren.
Het vriendje is een kameraad in de ontwikkeling naar zelfstandigheid
Kinderen vinden het fijn wanneer zij verantwoordelijkheden kunnen delen. Wanneer kinderen in het dagelijkse leven niemand vinden om dit mee te doen, kan een denkbeeldig vriendje helpen. Dit komt vaker voor bij eenzame kinderen.
Het vriendje is een steunfiguur
Het denkbeeldige vriendje kan alles wat het kind wil leren. Het vriendje loopt als het ware vooruit om voor te doen en te bevestigen dat het veilig is om verder te ontwikkelen. De effecten van zo’n vriendje zijn heel positief. Kinderen met een denkbeeldig vriendje zijn over het algemeen meer geconcentreerd, minder agressief, vrolijker, actiever, minder verveeld, socialer en meer taalvaardig. We weten niet of het denkbeeldige vriendje de oorzaak is van de bovengenoemde effecten, of dat kinderen die zich sneller ontwikkelen vaak denkbeeldige vriendjes hebben.