top of page

Een traumatisch ervaring


Ongeveer 70 procent van alle kinderen maak een traumatische gebeurtenis mee. Het grootste deel van de kinderen herstelt hier vanzelf weer van. Er zijn twee verschillende typen traumatische gebeurtenissen. Type 1 gaat over enkelvoudige traumatische gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een angstige confrontatie met een dier, brand, een ongeluk of de scheiding van ouders. Type 2 gaat over langdurige of herhaalde traumatische ervaringen, zoals mishandeling, misbruik of verwaarlozing.


Om een traumatische ervaring te kunnen verwerken is het belangrijk dat kinderen een aantal keer over de gebeurtenis vertellen. Door als ouder op een rustige manier naar het kind te luisteren, zonder het gesprek te sturen, kan jij jouw kind helpen bij het verwerken van de gebeurtenissen. Soms hebben kinderen vragen. Probeer hier zo eerlijk mogelijk antwoord op te geven, ook als je het antwoord niet weet. Het is niet vreemd als het kind een vraag meerdere keren stelt. Ook dit is een manier om de gebeurtenis te verwerken. Wanneer het kind steun en troost ervaart de ruimte krijgt om over de gebeurtenis te praten vindt meestal er een normale verwerking van de gebeurtenis plaats en leidt de traumatische gebeurtenis verder niet tot problemen.


Wanneer moet ik mij zorgen maken?

Bij ongeveer 20 procent van alle kinderen die een traumatische gebeurtenis meemaken, ervaart problemen na deze ervaring. Het kind heeft de gebeurtenissen dan niet verwerkt en kan de volgende symptomen laten zien:

  • Het kind heeft last van nachtmerries over de gebeurtenis

  • Het kind wil vermijdt het om na te denken over de gebeurtenis

  • Het kind laat ander (opvallend) gedrag zien

  • Het kind reageert snel gespannen en/of geïrriteerd.

  • Het kind heeft last van slapeloosheid

  • Het kind heeft last van concentratieproblemen

  • Het kind wil niet meer apart van ouders zijn

  • Het kind heeft last van bedplassen

  • Het kind heeft last van lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Onverwerkte traumatische gebeurtenissen kunnen invloed hebben op de (sociaal-emotionele) ontwikkeling van uw kind. Merkt u dat uw kind na vier weken veel last blijft houden van een traumatische ervaring en u mogelijk enkele van de bovenstaande symptomen herkent is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.


 

Heeft u meer behoefte aan meer informatie of persoonlijke hulp? Neem gerust contact met mij op.

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?

bottom of page