top of page

Hup, naar buiten!Op het moment dat ik dit artikel schrijf, zitten we nog steeds in een intelligente lockdown vanwege het Corona virus. Iedereen die niet in een vitaal beroep werkt, blijft zoveel mogelijk thuis. Scholen zijn gesloten en kinderen krijgen via hun leerkracht allerlei taken en opdrachten om thuis zoveel mogelijk onderwijs te volgen. Veel van deze activiteiten zijn online via een scherm te vinden. Gelukkig geven vele leerkrachten ook tips voor activiteiten buiten, waarbij de kinderen op een bewegende manier toch nieuwe dingen leren. Maar waarom is het zo belangrijk om naar buiten te gaan?


Klimmen in bomen, verstoppertje spelen, een heksensoep maken of tekenen met stoepkrijt. We hebben allemaal wel eens gehoord dat buitenspelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Maar waarom is buitenspelen dan zo goed?


Sociale ontwikkeling

Buiten spelen kinderen vaak samen met andere kinderen uit de buurt. Kinderen leren hierdoor vriendjes maken en ervaren de voordelen van het spelen met iemand die ze zelf gekozen hebben. De interactie tussen deze kinderen zorgt voor allerlei leerervaringen. Binnen het samenspel oefenen de kinderen sociale vaardigheden, zoals het overleggen, het maken van keuzes, het oplossen van problemen en het bijleggen van ruzies. Daarnaast kan het buitenspelen een grote bijdrage leveren aan het vergroten van het zelfvertrouwen van een kind. Buiten zijn veel meer uitdagingen dan binnen. Kinderen gaan deze uitdagingen aan, verleggen hierbij hun eigen grenzen en doen nieuwe succeservaringen op.


Fysieke ontwikkeling

Onderzoekers geven aan dat het voor kinderen belangrijk is om elke dag minimaal een uur flink te bewegen. Bewegen is goed voor de gezondheid. Het voorkomt overgewicht en draagt bij aan het verlagen van stressgevoelens. Daarnaast is bewegen goed voor de ontwikkeling van de motoriek van een kind. Door bijvoorbeeld het rennen, gooien, springen en klimmen ontwikkelen kinderen hun spieren en behendigheid. Kinderen trainen op een speelse manier hun evenwicht, reactievermogen, coördinatie en uithoudingsvermogen.


Gezondheid

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D zorgt voor sterke botten, een goed gebit en stimuleert de weerstand. Kinderen tot vier jaar hebben zelfs extra vitamine D nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Kinderen die meer buitenspelen, nemen ook meer vitamine D op. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen die veel buiten spelen, minder last hebben van verkoudheid door een verhoogde weerstand.


Ogen

Oogartsen geven aan dat buitenspelen belangrijk is voor de ontwikkeling van de ogen. Door de toename in schermtijd zijn veel meer kinderen bijziend dan een aantal jaar geleden. Oogartsen geven aan dat je ogen na elke 20 minuten schermtijd, een pauze nodig hebben. Onderbreek daarom de schermtijd regelmatig en gun je ogen wat vergezichten door naar buiten te gaan.


Naast al deze voordelen, is buitenspelen natuurlijk ook gewoon leuk. Kinderen kunnen heerlijk hun energie kwijtraken en even uitrazen, na een lange tijd geconcentreerd bezig te zijn geweest. Even stoom afblazen en ontspanning, zeker in deze gekke tijd. Buiten komt de creativiteit van veel kinderen naar boven en bedenken zijn de mooiste ideeën.


Hoe stimuleer ik mijn kind om buiten te spelen?

  • Ga zelf ook naar buiten. Ouders zijn het rolmodel en voorbeeld voor hun kinderen. Een goed voorbeeld doet vaak volgen. Ga regelmatig even naar buiten en laat zien dat ook jij pauze neemt van je scherm.

  • Maak buitenspelen extra leuk door vooraf activiteiten te bedenken. Ga samen een rondje fietsen, organiseer een picknick of maak een mooie wandeling.

  • Bedenk vooraf leuke spelletjes om samen buiten te doen.

  • Soms vinden kinderen het lastig om te stoppen met het spelen op bijvoorbeeld hun tablet. Dit geeft strijd waardoor een kind geen zin meer heeft om naar buiten te gaan. Leer kinderen daarom vanaf jonge leeftijd omgaan met deze schermtijd. Spreek een tijdsduur en vaste pauzemomenten af. Geef hierin zelf het goede voorbeeld.

  • We zijn vaak geneigd om activiteiten binnen te doen, terwijl ze ook prima buiten kunnen. Bedenk samen welke activiteiten jullie ook buiten zouden kunnen doen. Puzzelen, bouwen of tekenen, het kan allemaal ook buiten!
49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?