top of page

Kinderen en het coronavirus


Zelf ben ik nog geen ouder. Toch voel ik mij als leerkracht wel verantwoordelijk voor ‘mijn’ 17 kinderen. Ik merk dat mijn gedachten vaak naar hen uitgaan. Wanneer zien we elkaar weer terug? Blijft iedereen gezond? Krijgen ze niet met nare dingen te maken in deze spannende tijd? Tegelijkertijd probeer ik, net zoals veel mensen in ons land, nuchter te blijven. Als ik als leerkracht al zoveel zorgen voel voor ‘mijn’ kinderen, hoe moet dat dan als ouder zijn? Wat vertellen zij hun kinderen wel over dit virus en wat juist niet?


Kinderen voelen feilloos aan welke gevoelens er bij hun ouders spelen en reageren hierop. Wanneer jij je veel zorgen maakt om het virus, zullen zij dat ook doen. Ben je juist erg nuchter onder deze hele situatie, dan zijn zij dat ook. Kinderen voelen van nature de drang om te voldoen aan de verwachtingen van hun ouders. Zij nemen gedachten en gevoelens over zonder te weten waar deze gevoelens vandaan komen. Wanneer je niet met jouw kind in gesprek gaat over het virus en jouw gevoelens hierachter kan dit voor jouw kind voor onduidelijkheid zorgen. Onduidelijk creëert onrust en onbegrip. Bij een kind met veel zorgen om het virus, zorgt de onduidelijkheid ervoor dat de zorgen nog groter worden. Bij een kind dat zich geen zorgen maakt, zorgt de onduidelijkheid er juist voor dat zij maatregelen niet serieus nemen. Het is dus zeer belangrijk om met jouw kind in gesprek te gaan, ongeacht hoe jij in deze situatie staat.


Geef eerlijke antwoorden op vragen die er bij jouw kinderen spelen. Let er hierbij wel op dat je hun angst niet groter maakt. De scholen zijn gesloten omdat het virus zich dan minder snel verspreidt en kinderen andere kwetsbare mensen niet besmetten. Corona is een nieuwe ziekte, de artsen zijn op zoek naar een goed medicijn. Soms komen kinderen met vragen waar jij zelf ook geen antwoord op hebt, het is prima om dit gewoon met jouw kind te delen. Zo ervaren zij dat papa en mama ook niet alles over het virus weten, maar dat dit niet erg is. Je kunt bijvoorbeeld samen op de website van het RIVM kijken om toch antwoorden te vinden. Geef kinderen alleen de informatie waarvan je zeker bent dat het waar is en ga niet teveel in op ingewikkelde of schokkende details. Het doel van je gesprek is niet om de angst weg te nemen maar om juist jouw kind en zijn vragen en zorgen serieus te nemen. Je maakt gevoelens en gedachten bespreekbaar en geeft duidelijkheid over deze situatie.


In deze tijd is het voor kinderen bijvoorbeeld heel belangrijk om goed hun handen te wassen zodat de kans op besmetting zo klein mogelijk wordt. Vertel jij aan je kind dat het zijn handen moet wassen, hoort jouw kind het. Vertel jij aan jouw kind waarom het zijn handen moet wassen, begrijpt jouw kind het. Laat jij zien aan jouw kind wat er gebeurt wanneer je handen goed gewassen zijn, voelt jouw kind waarom dit zo belangrijk is en krijgt het van nature de drang om dit zelf ook te willen doen. Monique Smit heeft een mooi filmpje op internet geplaatst met een experiment waarbij kinderen zelf het belang van het wassen van hun handen kunnen ervaren.


Geef bij kinderen aan dat er allerlei mensen bezig zijn om dit virus aan te pakken. Iedereen helpt mee, de artsen en doktoren, onderzoekers en de regering. Alle landen werken samen en helpen elkaar. Via de computer kunnen al deze mensen veilig met elkaar overleggen. Vertel jouw kind dat ook jullie iets kunnen doen om mensen te helpen in deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een kaart of tekening voor een oudere bewoner in de buurt, een boodschap of medicijnen halen voor iemand die dit zelf niet meer kan. Kinderen willen graag iemand helpen en hebben daar vaak allerlei ideeën over. Geef kinderen waar het kan deze mogelijkheid en neem hun ideeën serieus.


Het is belangrijk dat alle vragen en zorgen besproken zijn in het gesprek en dat jouw kind niet met onduidelijkheid blijft zitten. Probeer als ouder te peilen of het gesprek en de informatie voor jouw kind voldoende is voordat je het gesprek afrondt. Laat jouw kind weten dat je er altijd bent en dat ze altijd met je kunnen praten als ze bezorgd zijn of vragen hebben.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?

bottom of page