top of page

‘Nee!’ zeggenVanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar oud ervaren kinderen voor het eerst dat zij zelf invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving. Ze ontdekken dat zij bepaalde dingen kunnen weigeren door het woordje ‘nee’ te gebruiken. Vanaf dit moment komt een kind in de bekende ‘nee-fase’ waarbij er volop wordt geëxperimenteerd met het woordje ‘nee’.


Vanaf dit moment krijgen kinderen ook meer moeite om zelf het woordje ‘nee’ te accepteren. Zodra jouw kind ‘nee’ te horen krijgt, begint het zeuren, huilen of soms zelfs gillen om toch zijn of haar zin te krijgen. Het (soms extreme) gedrag dat een kind laat zien wanneer het zijn zin niet krijgt, is voor ouders soms een valkuil om toch toe te geven. Het is natuurlijk ook best gênant wanneer jouw kind een scène schopt waar veel andere mensen bij zijn. Hoe doorbreken we dit patroon? En waarom is het toch belangrijk om ‘nee’ te zeggen?


Kinderen zoeken de hele dag naar grenzen. Door als ouders ‘nee’ tegen jouw kind te zeggen, leer je ze een belangrijke les. In het echte leven zijn er namelijk ook grenzen, waaraan iedereen zich moet houden. Door zo nu en dan ‘nee’ tegen jouw kind te zeggen bereid je jouw kind voor op het leven in de ‘echte wereld. Jouw kind leert hiermee dat het belangrijk is om soms ‘nee’ te zeggen, nee tegen jezelf maar ook nee tegen anderen.


Blijf je toegeven aan het zeuren, huilen of gillen van jouw kind om toch zijn of haar zin te krijgen, neemt jouw kind jou minder serieus. Op die manier leert jouw kind hoe het jou zo kan manipuleren om toch zijn of haar zin te krijgen. Wanneer je dan toch een keer ‘nee’ probeert te zeggen, zal het gedrag van jouw kind nog heftiger worden, ze hebben immers niet geleerd hoe ze met ‘nee’ om moeten gaan.


We proberen er alles aan te doen om onze kinderen tevreden te houden. En natuurlijk zullen kinderen in eerste instantie teleurgesteld zijn als zij hun zin niet krijgen. Maar als onze kinderen altijd tevreden zijn, hoe leren wij ze dan omgaan met frustratie en teleurstelling? Het zeggen van ‘nee’ helpt kinderen om hiermee te oefenen en zelfdiscipline te ontwikkelen.


Natuurlijk werkt het niet motiverend voor kinderen wanneer zij de hele dag ‘nee’ te horen krijgen. Gelukkig zijn er ook andere alternatieven om kinderen niet direct hun zin te geven, zonder het woordje ‘nee’ te gebruiken. Op die manier leer je jouw kind omgaan met frustratie en teleurstelling, zonder dat jouw kind alleen maar 'nee' te horen krijgt.


Afleiding

"We gaan nu niet schilderen, weet je nog die leuke kleurplaten die we hadden gekocht? Daar kunnen we er wel eentje van uitkiezen en kleuren?”

Geef kort antwoord op de vraag van jouw kind en stel vervolgens direct een wedervraag om jouw kind af te leiden van de situatie. Het is logisch dat jouw kind even teleurgesteld is. Geef dit ook aan: “Ik begrijp dat je het jammer vindt dat we nu niet gaan schilderen, maar we kunnen wel samen met de kleurplaat aan de slag”.


Alternatief

De stuiterbal van jouw kind gaat door het hele huis. Logisch dat je dit geen goed idee vindt. Is er misschien een manier waarop je het er wel mee eens bent dat jouw kind met deze stuiterbal speelt zonder dat je het spel direct moet stoppen. Denk samen na over alternatieven waar zowel jij als jouw kind beide tevreden mee zijn.


Keuzes geven


"Je mag kiezen, wil je een mandarijn of liever een banaan?"

Kinderen hebben minder moeite met het woordje ‘nee’ wanneer zij een keuze hebben. Vraagt jouw kind bijvoorbeeld om snoep. Zeg geen nee maar geef aan dat het kan kiezen tussen een banaan of een mandarijn.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?