top of page

'Papa en mama maken ruzie...'

Bijgewerkt op: 22 nov. 2019 


Iedereen maakt wel eens ruzie en dat is heel normaal. Wanneer kinderen een ruzie meemaken leren zij hoe ze een ruzie kunnen oplossen en ze ervaren dat ze hun emoties niet hoeven te onderdrukken maar mogen uiten. Toch kunnen ruzies ook een negatief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen.


Uit onderzoek blijkt dat kinderen de ernst van een ruzie goed in kunnen schatten. Bij minder erge ruzies proberen kinderen vaak tussen beide ouders te komen of de aandacht van de ruzie af te leiden. De helft van de kleinere ruzies wordt vaak opgelost door deze bemoeienis van kinderen.


Bij ernstige ruzies lopen kinderen vaak naar een andere ruimte en roepen zij vanuit daar dat hun ouders moeten ophouden. Ernstige ruzies kunnen de ontwikkeling van kinderen aantasten. Ten eerste denken kinderen nog egocentrisch. Dit betekent dat het vermogen om zich te kunnen verplaatsen in de gedachten en gevoelens van anderen nog onvoldoende ontwikkelt is. Dit zorgt dat jonge kinderen denken dat zij verantwoordelijk zijn voor de ruzie van hun ouders. Vertel kinderen daarom altijd na een ruzie dat de ruzie niet hun schuld was. Ten tweede proberen kinderen soms afleiding te zoeken van een ernstige ruzie door zichzelf pijn te doen. De ruzies zijn voor de kinderen zo angstig dat ze zichzelf bijten, krabben of slaan. Alles lijkt voor hen beter dan geconfronteerd te worden met de ruzie van hun ouders.

Kinderen die veel ernstige ruzies meemaken hebben later vaak moeite bij het vinden van een partner. Ook hebben zij de neiging om later dezelfde patronen te herhalen bij hun eigen kinderen.


Toch is het heel gunstig wanneer kinderen zien dat ouders hun conflict uitpraten, het goedmaken en weer vriendelijk tegen elkaar zijn. Veel ouders hebben de neiging om een ruzie te starten waar de kinderen bij zijn maar deze goed te maken waar de kinderen niet bij zijn. Het is voor de kinderen belangrijk dat zij begrijpen dat de ruzie is bijgelegd en hoe dat gebeurde. Wanneer kinderen de ervaring hebben dat hun ouders ruzies hebben uitgepraat, kunnen zij dit zelf vaak ook gemakkelijker. Betrek daarom kinderen bij het uitpraten van een conflict met je partner wanneer de kinderen ook de bijbehorende ruzie hebben meegemaakt.


 

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?

bottom of page