Sinterklaas-stress

Na een spannende week, waarin het Sinterklaasjournaal de kinderen dagelijks op de hoogte hield, is Sinterklaas toch veilig en wel in ons land aangekomen. Op naar drie weken lang gezelligheid, plezier, feestjes, cadeautjes en .... een heleboel spanning.
Dit schooljaar sta ik voor het eerst sinds jaren niet voor de klas in de sinterklaasperiode. Jammer, want ik kan er altijd ontzettend van genieten. Qua leerrendement hoef ik in deze periode vaak weinig te verwachten, maar het is zo'n gezellige tijd samen. Wel merk ik dat wij met de fantastische maar spannende activiteiten en verhalen die bij Sinterklaas horen, heel veel van kinderen vragen. En dat dit duidelijk terug te zien is in het gedrag van kinderen.
Uit onderzoek blijkt dat 44 procent van de kinderen in deze periode vroeg wakker wordt. Ook komt 33 procent van alle kinderen moeilijk in slaap en wordt 14 procent 's nachts vaker wakker. Nachten waarin kinderen hun schoen mogen zetten hebben volgens onderzoek de meeste invloed. Zo'n 38 procent van de kinderen slaapt minder in de nacht die volgt. Daarna volgen de dagen na de intocht en de avonden voor pakjesavond, zo'n 15 procent slaapt dan minder. Het gebrek aan een goede nachtrust in combinatie met de spannende dagen zorgt ervoor dat 40 procent overdag drukker gedrag vertoont. Ouders geven aan dat 12 procent van de kinderen ook echt minder luistert tijdens deze periode terwijl 15 procent juist extra goed luistert uit angst voor minder cadeautjes van onze goede vriend.
Wat helpt?
1. De aftelkalender
Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Door duidelijk en voorspelbaar te zijn help jij jouw kind om alles weer op een rijtje te krijgen en dat geeft rust. Maak samen een aftelkalender. Vertel wat er gaat gebeuren en wanneer. Neem deze momenten mee in de aftelkalender. Denk hierbij aan de momenten waarop jouw kind zijn of haar schoen mag zetten, de sinterklaasviering op school, Sinterklaas bij opa of oma en pakjesavond. Zorg ervoor dat deze kalender zichtbaar is, bekijk hem dagelijks samen en bereidt de momenten die gaan komen samen voor.
2. Luister naar je kind
Tijdens de intocht bij ons in het dorp zag ik het weer gebeuren. Ouders die hun kinderen naar voren schuiven om dicht bij Sinterklaas in de buurt te komen. Zit jouw kind hier zelf ook op te wachten of is dit leuk voor de foto die jij graag wilt maken? Vindt jouw kind Sinterklaas spannend? Neem hem of haar dan serieus en dwing je kind niet om toch dichtbij te komen. Blijf bij je kind en laat jouw kind zelf het plekje zoeken waar hij of zij zich veilig voelt. Vindt jouw kind het een eng idee dat Sinterklaas 's nachts jullie huis bezoekt? Zoek dan samen een plekvoor de schoen waar jouw kind zich wel veilig bij voelt, bijvoorbeeld in de garage of onder de overkapping. Kortom neem angsten en gevoelens serieus, luister naar je kind, praat er samen over en denk in oplossingen.
3. Ontspannen
Zorg in deze spannende tijd voor momenten waarop jouw kind even op kan laden. Ga niet van het ene spannende moment naar het volgende maar zorg voor voldoende rustmomenten op een dag. Ga bijvoorbeeld lekker naar buiten om even alle spanning eruit te laten of plan juist een momentje samen op de bank. Denk aan de nachtrust en bedtijden, juist nu is voldoende slaap een uitdaging.
4. Sinterklaas-angst
Als Sinterklaas dit ziet... Het is natuurlijk fantastisch dat je kind in deze periode ineens gewenst gedrag gaat vertonen omdat Sinterklaas overal een luisterend oor heeft. Toch leggen sommige ouders hier veel te veel de nadruk op. Het gevolg hiervan is dat kinderen nog nerveuzer worden. Dit zorgt juist voor extra spanning, minder slaap en soms zelfs negatief gedrag. Voorkom dat Sinterklaas de 'boeman' wordt en benadruk dat het vooral een leuk en gezellig feest is.
5. De waarheid
Soms helpt niets en blijft een kind bang en overprikkeld. Als ouder heb je altijd de keuze om de grootste spanning ervan af te halen door de waarheid over Sinterklaas te vertellen. Sommige kinderen kunnen pas genieten van Sinterklaas en alles eromheen als ze de waarheid weten. Het kan zelfs extra leuk worden omdat hij of zij een geheimpje weet dat alleen volwassenen kennen.
6. Geniet
En dan de belangrijkste tip: geniet van deze mooie tijd! Focus niet op ongewenst, maar juist op het gewenste gedrag en de fijne momenten. Maak samen mooie herinneringen, leef in het moment en geniet van de tijd samen. Voor je het weet is de beste man weer naar Spanje vertrokken.