top of page

Stel eens je voor dat er opeens een wonder gebeurt...


Als er iets is, waar kinderen veel beter in zijn dan wij, dan is dat het gebruiken van fantasie. Kinderen staan voor alle mogelijkheden open. Ze maken plezier met niet bestaande vriendjes, praten met hun knuffels, beleven de meest indrukwekkende avonturen en vertellen fantastische verhalen. Logica speelt slechts een kleine rol in hun leven en problemen bestaan nauwelijks. En dat is nu precies iets waar wij als volwassenen veel van kunnen leren!


Waar problemen bij jonge kinderen nauwelijks voor te lijken komen, zijn ze voor ons als volwassenen overal. Er kan geen beslissing worden genomen zonder de voor- en nadelen grondig tegen elkaar af te wegen. Ook ik kan daar zeker over meepraten. Ik zie overal beren op de weg en creëer hier soms zelfs problemen mee die in eerste instantie helemaal niet bestaan. Hoe komen wij toch van deze probleemgerichte ideeën af? Wat kunnen wij hierin leren van onze kinderen?


Het antwoord is simpeler dan je in eerste instantie zou denken: De wondervraag! De wondervraag is een ontzettend krachtig middel om niet meer te kijken naar problemen, maar naar wensen en mogelijkheden. Door deze vraag te stellen verschuift de aandacht van het probleem, naar de gewenste toekomst.


Wat is dan die wondervraag?

De wondervraag is een veelgebruikte techniek vanuit de oplossingsgerichte benadering. Uit onderzoek blijkt deze techniek heel effectief om zelf een oplossing te vinden voor problemen.


De wondervraag werkt als volgt:

'Je gaat naar bed, op de voor jou gebruikelijke manier. Terwijl je slaapt, gebeurt er opeens een wonder. Het is een wonder wat ervoor zorgt dat het probleem wat je had opeens verdwenen is. Dan wordt je wakker. Hoe zou je merken dat er iets is veranderd? Wat zou je gaan doen? Op welke manier? Etc.


De wondervraag gebruik ik vaak bij het begeleiden van kinderen. Kinderen zijn hier namelijk fantastisch in. Zij kunnen zich heel goed voorstellen wat er na zo'n wonder zou gebeuren,wat ze daarna weer zouden durven of doen en op welke manier. Zo komen ze met een fantastisch plan om het probleem aan te pakken, zonder probleemgericht te blijven denken. En hoewel het wonder waarschijnlijk niet echt zal gebeuren, geeft het pad wat ze visualiseren prachtige aanknopingspunten om in de praktijk mee aan de slag te gaan.


En zo werkt het voor ons volwassenen ook. Al vinden wij het wel veel lastiger om ons over te geven aan een niet bestaand wonder en vanuit hier te fantaseren. Maar stel dat het je lukt, dan zul je tot mooie inzichten komen. Zo creëer je jouw eigen oplossing, zonder je vast te blijven zetten door het probleem.


Lukt dit jou nog niet? Stel de wondervraag dan lekker vaak aan jouw kinderen. Ga mee in deze mooie fantasie en leer kijken vanuit mogelijkheden in plaats van problemen. Kijk, observeer en leer van jouw kind, tot het jou zelf ook lukt!

 


















55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page