Storm op komst!

Aan het begin van dit schooljaar schreef ik een artikel over de belangrijke 'Gouden Weken'. De eerste weken na de zomervakantie waarin kinderen weer naar school gaan en een 'nieuwe' groep zich vormt. De basis wordt gelegd voor de rest van het schooljaar. Na een periode van onrust, waarin iedere individu zijn plekje in de groep probeert te vinden, komt er onder leiding van de leerkracht langzaam rust in de groep. De positieve sfeer die ontstaat, zorgt ervoor dat iedereen in deze groep tot leren komt. Er is weer ruimte voor plezier, de tijd vliegt en dan staat daar ineens de kerstvakantie voor de deur.
Natuurlijk is het niet zo dat alleen de eerste weken van het schooljaar van belang zijn voor de groepsvorming. Groepsvorming is een doorgaand proces en aandacht voor een positieve sfeer blijft het hele jaar belangrijk. Wel zijn er bepaalde periodes waarop het extra belangrijk is om actief aan de slag te gaan met groepsvormende activiteiten in een groep, de periode na een vakantie.
Een vakantie is natuurlijk heerlijk voor ons allemaal. Eventjes ontspannen, niets moeten en doen waar je zin in hebt. Een vakantie is ook een periode waarin de kinderen even niet meer samen zijn met hun klasgenoten. Is dit slechts een paar dagen, dan is dit goed te overzien. Maar een vakantie van twee weken, doet meer met kinderen dan wij denken. In deze twee weken kan er van alles gebeurd zijn. Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Waar het ene kind in de knoop komt met zichzelf, wordt het andere kind plotseling veel zelfverzekerder. Ook kan er veel veranderen in een thuissituatie gedurende deze twee weken. Deze periode wordt dit schooljaar door Corona helaas ook nog eens verlengd met drie weken thuisonderwijs, als het hier al bij blijft. De kinderen zijn nu al ruim 4 weken niet met hun klasgenoten geweest. En daar komt minimaal nog een week bij. En dan verwachten wij van kinderen dat zij na deze periode straks op school weer doorgaan waar ze gebleven waren.
Niets is minder waar. Na deze periode zonder groepscontact gaat het in de klas straks langzaam weer te stormen. De hiërarchie verandert en kinderen zoeken weer opnieuw naar hun veilige plekje binnen de groep. In de ene klas verloopt dit proces vlot en soepel en maakt de storm al snel plaats voor een positieve, fijne werksfeer. In de andere klas kan het weer hevig gaan stormen en duurt het wat langer voor iedereen zich weer veilig voelt in de groep.
Om dit proces goed te laten verlopen hebben kinderen de juiste begeleiding nodig, van zowel hun ouders als de leerkracht. Aan de leerkracht de taak om de groep te begeleiden. De storm moet plaatsvinden, maar wel binnen jouw kaders. Zorg voor structuur en duidelijkheid maar biedt ook verschillende activiteiten aan die de kinderen helpen om samen tot een groep te komen. Aan ouders de taak om er voor jullie kinderen te zijn. Zorg thuis voor die veilige plek en wees een luisterend oor. Luister oprecht en zonder oordeel naar wat jouw kind vertelt. Oordeel niet over de situatie maar straal het vertrouwen uit dat het goed komt. Het vormen van een veilige groep heeft weer even tijd nodig. Maak je je zorgen? Spreek dit niet uit naar jouw kind, maar neem contact op met de leerkracht.