Wat is er toch aan de hand met mijn kind?

Soms heb je als ouders het vermoeden dat jouw kind niet lekker in zijn vel zit. Je vangt verschillende signalen op en hebt het gevoel dat er iets aan de hand is. Hoe ga je hierover met jouw kind in gesprek? Dit artikel geeft je tips om een gesprek te voeren waarmee je meer duidelijkheid kunt krijgen over de gevoelens en gedachten van jouw kind.
Geef uitleg
Maak aan het begin van het gesprek meteen duidelijk wat jouw bedoeling is van het gesprek, dat je graag wilt weten hoe het met jouw kind gaat, dat je benieuwd ben naar zijn of haar gevoelens en dat je graag wilt horen wat hij te vertellen heeft.
Wees oprecht
Kinderen voelen feilloos aan of je oprecht bent. Ook merken kinderen het vaak direct als je informatie achterhoudt over verdraait. Wees eerlijk over je zorgen, wat je wel en niet weet en blijf jezelf. Dat betekent ook dat je eerlijk bent over je emoties. Een kind voelt deze emoties ook. Richt je daarna wel op jouw kind, het gaat immers om zijn gevoelens.
Geef jouw kind ruimte
Geef jouw kind ruimte om zijn verhaal te vertellen. Stel je bescheiden op en geef het kind het gevoel dat hij mag praten. Neem het verhaal wat jouw kind vertelt serieus.
Luister
Luister actief en zonder oordeel naar wat jouw kind eigenlijk wil zeggen. Let daarbij op zowel de verbale als non-verbale kenmerken van het gesprek. Door actief te luisteren zonder oordeel kan duidelijk worden wat er aan de hand is. Ook geeft het zicht op de emoties van het kind. Probeer het gesprek en de gevoelens samen te vatten om te checken of je goed begrijpt wat jouw kind bedoelt. Vergeet hierbij niet dat bij jonge kinderen fantasie en werkelijkheid nog door elkaar lopen. Twijfel niet aan de informatie van het kind. Het is niet jouw doel om te achterhalen of het waar is wat jouw kind zegt of niet.
Open vragen
Stel open vragen: Wat is er gebeurd? Waar is dat gebeurd? Hoe voelde jij je toen? Wat heb je toen gedaan? Vermijd vragen als: Wanneer is dat gebeurd? Het is voor jonge kinderen lastig om een tijdsaanduiding te geven, vraag in plaats daarvan naar de plaats waar het gebeurd is. Pas op voor teveel vragen achter elkaar, dit kan het kind onzeker maken. Vraag niet door naar details die niet van belang zijn voor het geheel. Het gaat niet om het achterhalen van de waarheid, maar om het kind te laten vertellen wat het kwijt wilt.
Lukt het u niet om te achterhalen waar uw kind mee zit? Wellicht kan ik jullie helpen. Neem gerust contact met mij op.