Wordt mijn kind gepest?

Steeds vaker spreek ik met kinderen die bang zijn om gepest te worden op school. Een angst om niet bij de groep te horen, buitengesloten te worden of niet mee te mogen doen. Ook bij veel ouders zie ik deze angst terug. Waar komt deze angst vandaan?
Als je zoekt naar de definitie van pesten schrijft het Nederland Centrum Jeugdgezondheid het volgende: 'Kinderen worden gepest als ze door een of meer leeftijdsgenoten bewust en stelselmatig worden beschadigd door negatieve acties waarbij de macht ongelijk verdeeld is en het slachtoffer zich meestal niet kan verdedigen. Negatieve acties kunnen bestaan uit fysiek contact, woorden, roddelen of het bewust buiten de groep sluiten. Het verschil in macht betekent dat het kind dat gepest wordt zich niet goed kan verweren en enigszins hulpeloos is ten opzichte van de pester.
Pesten komt vaak voor in groepen waar een negatieve groepssfeer hangt. Groepen waarin de kinderen nog niet altijd weten hoe zij op de juiste manier met elkaar om te kunnen gaan en op elkaar kunnen reageren. Deze groepen worden gekenmerkt als onrustige en soms zelfs onveilige groepen. De onrust rondom deze groep speelt vaak door naar de ouders van de kinderen. Zij horen de verhalen waar hun kind mee thuiskomt en maken zich zorgen. Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat jou kind met plezier naar school gaat, dat het zich veilig voelt en dat het kan zijn zoals hij is. Lukt dat wel in deze groep? Zit mijn kind hier nog wel veilig? Kan het zichzelf zijn? Wordt mijn kind wel gezien en gehoord?
Al deze vragen zetten jou als ouder op scherp. Je raakt nog meer gefocust op de verhalen die jouw kind vertelt. Je stelt vragen en probeert alles boven tafel te krijgen. En terecht, want het welbevinden van jouw kind is uiteraard het allerbelangrijkste. Toch is er wel iets om rekening mee te houden.
Wanneer jij je als ouder zorgen maakt, zul je dit bewust of onbewust uitstralen naar jouw kind. Grote kans dat je jouw kind zelfs op een andere manier gaat benaderen. Je neemt misschien een beschermde houding aan en zet hiermee onbewust een rem op de onbevangenheid van jouw kind. Een gevolg hiervan is dat de angst die speelt in jouw hoofd, in dit geval de angst dat jouw kind gepest wordt in deze groep, wordt overgenomen door jouw kind.
Daarom is het altijd belangrijk om jezelf als ouder twee vragen te stellen:
-Heeft mijn kind er ZELF last van?
-Zijn er signalen dat het NU niet goed gaat met mijn kind?
Is het antwoord 'nee' op beide vragen, dan is er geen directe actie nodig. Wel kan het fijn zijn om uw zorgen met iemand te delen. Vraag bijvoorbeeld een gesprek aan bij de leerkracht van uw kind.
Is het antwoord 'ja' op een of misschien zelfs op allebei de vragen, dan is er wel directe actie nodig. Een kind wat niet goed in zijn vel zit komt niet tot ontwikkelen. Juist nu is het extra belangrijk om te voldoen aan de behoefte om gezien, gesteund en gehoord te worden. Wanneer uw kind deze gevoelens op school niet voldoende ervaart, kan het helpen om hier hulp bij te zoeken. In een gratis en vrijblijvend intakegesprek geef ik graag aan wat ik voor u zou kunnen betekenen.