top of page

'Ze is zeker enig kind?'
 


Er zijn veel vooroordelen over het enige kind in een gezin. Het kind zou egocentrisch zijn, tegen weinig bestand en het heeft geen doorzettingsvermogen. Ook zou het gewend zijn altijd zijn of haar zin te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat deze oordelen niet helemaal kloppen. Toch hebben de vooroordelen wel effect op enige kinderen.


Wanneer ouders maar een kind hebben, zijn zij er extra alert op dat hun kind de bovenstaande eigenschappen juist niet gaat vertonen. Ouders met een kind accepteren dit gedrag minder dan ouders die meer kinderen hebben. Daarnaast verwachten mensen uit de omgeving vaak dat het kind zich volgens de bovenstaande eigenschappen zal gedragen. Omdat iedereen het kind gaat behandelen alsof het egocentrisch is, tegen weinig bestand, geen doorzettingsvermogen heeft en gewend is om altijd zijn of haar zin te krijgen, gaat het kind zich hier steeds meer naar gedragen. De verwachtingen van mensen uit de omgeving creëren self-fulfilling prophecy, oftewel een zichzelf vervullende voorspelling.


Er is ook een andere invloed op enig kinderen die mensen vaak over het hoofd zien. Enige kinderen behoren vaker tot gezinnen waarbij ouders moeite hebben om kinderen te krijgen. De problemen die dit met zich meebrengt hebben invloed op het kind. De verwachtingen ten aanzien van het kind zijn veel meer hooggespannen als ouders veel moeite moeten doen om het kind te krijgen. Ook beschermen ze het kind meer.


Uit onderzoek blijkt dat de sociale vaardigheden van enige kinderen vaak achter lopen op die van andere kinderen. Ze kunnen vaak minder gericht op iets inspelen en krijgen minder feedback op hun gedrag, waardoor ze de gevolgen van hun handelingen soms minder goed kunnen inschatten. Daarentegen blijkt dat enige kinderen juist meer sociale contacten aangaan dan andere kinderen. Omdat ze niet gewend zijn om materialen en aandacht te delen, zijn ze wel vaker naïef ten opzichte van egoïstische bedoelingen van leeftijdsgenootjes. Hun doorzettingsvermogen en frustratietolerantie zijn vaak iets beter dan bij kinderen met broertjes en zusjes. Daarnaast komen er bij enige kinderen hogere scores voor ijverigheid, netheid, introversie en trouw uit het onderzoek. Ook valt het op dat enige kinderen vaker een fantasievriendje hebben.


 
62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?

bottom of page