top of page

Zullen we een spelletje spelen?Regelmatig lezen we dat spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Zonder dat wij ons er bewust van zijn spelen we al spelletjes met onze kinderen vanaf het moment dat ze nog heel klein zijn. Denk bijvoorbeeld aan het spel ‘Kiekeboe’ met een baby, ‘Ik zie ik zie …’ met een peuter of ‘Verstoppertje’ met een kleuter. Spelen is leren tegelijk, niet omdat het moet, maar omdat het spelen van spelletjes leuk wordt gevonden. Is het spelen van spelletjes alleen leuk of juist ook heel nuttig voor de ontwikkeling van jouw kind?


Vanaf het moment dat jouw kindje ongeveer 3 jaar is zijn er allerlei spelletjes op de markt die jullie samen kunnen spelen. Het samen spelen van een spelletjes is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam voor jouw kind. Vaak denken we bij leerzaam meteen aan bijvoorbeeld het leren tellen en het herkennen van letters en cijfers. Toch is het spelen van spelletjes ook heel goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Door samen een spelletje te spelen ontwikkelen kinderen allerlei sociale vaardigheden. Wanneer jouw kind naar school gaat heeft het deze sociale vaardigheden nodig. Het spelen van spelletjes kan een kind helpen om alvast kennis te maken met de vaardigheden die een kind nodig heeft om later tot leren te komen en om deze vaardigheden te oefenen. Daarnaast draagt het spelen van spelletjes bij aan een positief zelfbeeld. Door regelmatig succes te ervaren bij het spelen van een spelletje ervaart jouw kind het gevoel van competentie en dit stimuleert een positief zelfbeeld en het zelfvertrouwen.


Het spelen van spelletjes leert jouw kind omgaan met zaken die moeilijk zijn, veel aandacht vereisen of lang duren. Het spelletje stimuleert het kind om zijn aandacht vast te houden en doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Allerlei vaardigheden die later in het dagelijkse leven nodig zijn. Ook geduld en op je beurt kunnen wachten is belangrijk wanneer je met meerdere mensen een spel speelt. Voor jonge kinderen kan dit nog erg lastig zijn. Toch hebben zij deze vaardigheid nodig in de rest van hun leven. Het spelen van spelletjes is een manier om het principe van op je beurt wachten te ervaren en te leren begrijpen.


In het dagelijkse leven krijgen kinderen te maken met winnen, verliezen en alle emoties die hierbij komen kijken. Het spelen van spelletjes is een laagdrempelige manier om jouw kind hier alvast kennis mee te laten maken. Het spelen van een spelletje leert kinderen dat winnen en verliezen erbij hoort en dat verliezen helemaal niet erg hoeft te zijn. Wanneer je later niet goed tegen je verlies kunt, kan dit voor veel frustratie en emotie zorgen. Het kan dus zeker geen kwaad om dit vanaf jonge leeftijd te oefenen.


Maar de belangrijkste reden om samen een spelletje te spelen is natuurlijk het plezier beleven. Even alle aandacht voor elkaar en het spel en samen op een fijne en ontspannen manier plezier beleven. Tijdens het spel worden ideeën, informatie en gevoelens met elkaar gedeeld wat de communicatie binnen het gezin versterkt. Het samen spelen verbindt en versterkt de band binnen het gezin.


 

374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De basisschoolperiode, de mooiste tijd van je leven. De onbezorgde, onbezonnen tijd als kind. Maar wat als dit voor jouw kind niet zo is?

bottom of page